Istra

Istra je najveći hrvatski poluotok koji se nalazi na sjevernom dijelu Jadrana na teritoriju Slovenije, Hrvatske i Italije. Geografska granica Istre ide linijom od uvale Milje (talijanski Muggia) do uvale Preluka. Zapadna obala Istre je plića i bolje razvedena dok je istočna strma i slabije naseljena. Istru se obično dijeli na tri dijela: Crvena Istra (zapadna obala), gdje prevladava crveno-smeđa zemlja (crljenica), Siva Istra (središnja Istra), zbog sivog glinenastog tla. Bijela Istra (padine Učke i istočni dio poluotoka) zbog kamenitog tla.Važni gradovi i općine u Istri su Pula, Pazin, Poreč, Rovinj, Opatija, Umag, Novigrad, Labin, Buzet, Motovun, Kopar i Piran.

Istra je bogata prirodnim i kulturnim dobrima te će svatko zasigurno naći ponešto za sebe.

Grožnjan

Grožnjan je drevni gradić u sjeverozapadnoj Istri, petnaestak kilometara udaljen od mora koji se ponosi svojom bogatom tradicijom, kulturnom baštinom i ljepotom prirodnog ambijenta.
više

Motovun

Motovun, srednjovjekovni gradić čije su kućice raštrkane posvuda, smješten je na brdašcu iznad rijeke Mirne. Unutar njegovih zidina naći ćete grbove? obitelji koje su ovdje vladale kao i nadgrobne spomenike rimskih stanovnika iz 1. stoljeća.
više

Oprtalj

Oprtalj je malo, slikovito istarsko mjesto smješteno na brdu iznad doline rijeke Mirne. U prošlosti je to bila utvrda okružena zidinama unutar kojih su se nalazile obiteljske kuće. Nasuprot velikih vrata – ulaza u grad – nalazi se impozantna venecijanska lođa koja čuva kamene spomenike – svjedoke oprtaljske prošlosti.
više