Motovun

Motovun, srednjovjekovni gradić čije su kućice raštrkane posvuda, smješten je na brdašcu iznad rijeke Mirne. Unutar njegovih zidina naći ćete grbove? obitelji koje su ovdje vladale kao i nadgrobne spomenike rimskih stanovnika iz 1. stoljeća. Motovun je u 10. i 11. stoljeću pripadao porečkom biskupu, a kasnije su mletački vladari dali izgraditi visoke zidine i bastione. Oni danas služe kao šetnica s koje se pruža zadivljujući pogled na cijelu dolinu rijeke Mirne, Motovunsku šumu, Ćićariju i Učku pa sve do mora. Motovun je tipičan primjer kolonijalne mletačke arhitekture začinjen elementima romanike, gotike i renesanse.

Poznata Motovunska šuma, područje od oko 10 kvadratnih kilometara u dolini rijeke Mirne, posebno je zaštićena zbog svoga vlažnog tla gdje rastu bijeli i crni tartuf. S obzirom da ta svjetski poznata gljiva raste ispod zemlje, lokalni je tartufari pronalaze pomoću posebno treniranih pasa.

Brežuljci podno Motovuna zasađeni su vinogradima poznatog istarskog terana i malvazije koje možete kušati u lokalnim konobama i restoranima uz tipične specijalitete poput pršuta i sira, domaćih fuža ili njoka s tartufima, fritula i kroštula.

U ljetnim je mjesecima ovaj istarski biser prepun turista koji sa sobom ponesu sjećanja na prekrasne vizure i pejzaže začinjene opojnim okusima vina i domaće hrane. Zadnji tjedan srpnja posvećen je filmu na međunarodnom Motovun Film Festivalu koji posjete vrsni filmski znalci i zaljubljenici u sedmu umjetnost.